Design icons: Walter Knoll

Het Duitse designmerk Walter Knoll is al een veteraan binnen de designwereld want ze gaat terug tot in 1865 wanneer Wilhelm Knoll zijn ‘leather shop’ opende waar hij luxe handtassen, exclusieve kleding en lederen meubelen verkocht. Zoveel jaar later toen zijn zonen het bedrijf overnamen werd de focus enkel op lederen zitmeubelen gelegd en in 1925 besloot een van de broers, Walter Knoll om onder zijn naam een eigen bedrijf op te richten. Vandaag staat het merk nog steeds bekend voor zijn hoog kwalitatieve design zetels, waarvan nog vele in leer en hun design stoelen die je behalve in huis ook wereldwijd in vele hotels en restaurants kan vinden.

Zoals de Walter Knoll 375 Fauteuil die het levenslicht zag in 1957 en een van de meest iconische stukken van het merk werd. Ontworpen in een tijd waarin de opkomende welvaart ook een betere leefstijl met zich meebracht wat zich uitte in een stoel vol joie de vivre. Leuk weetje dat deze zetel verkrijgbaar is als Lady’s Chair of Gentleman’s Chair, welke iets breder is en een hogere rug heeft.

De Walter Knoll 375 Stoel is het vervolg op de iconische 375 Fauteuil. Net zoals zijn comfortabele grote broer is deze stoel een combinatie van minimalisme en elegantie die zowel in de jaren ’50 als vandaag heel fris en modern aanvoelt. Het design is verkrijgbaar in talloze stofferingen en mogelijk met verschillende onderstellen zodat je er makkelijk je eigen touch aan kan geven.

De Walter Knoll Votteler Loungestoel is een ontwerp van Arno Votteler en z’n retro-uitstraling heeft hij natuurlijk mee omdat het ontwerp dateert van 1956. Kenmerkend voor de moderne meubels uit de jaren ’50 was dat ze zich wilden afzetten tegen de lompe massieve meubelstijl van voorheen en volop gebruik maakten van slanke poten, het gebruik van warme kleuren en de open uitstraling. Hierdoor lijkt de stoel een pak lichter en slanker, ondanks het gebruik van dikke en comfortabele kussens. Zijn kenmerkende driehoekige armsteunen maken het design helemaal af.

De Walter Knoll Oki Bijzettafel T1 is een recenter ontwerp en werd bedacht door EOOS. De Oki bijzettafel serie bestaat uit vier uitvoeringen en is met zijn slank en geometrisch onderstel uiterst licht doch heel mooi in balans. De tafeltjes zijn heel multifunctioneel en kan je zowel met je laptop gebruiken, voor een boek of drankjes. Gecombineerd zoals op de foto hieronder brengen ze een mooie dynamiek onder elkaar door de verschillen in hoogte.

Een heel andere stijl is de Walter Knoll Tama Bijzettafel die trouwens ook een ontwerp is van EOOS. Het design is ontsproten vanuit een fascinatie van de designers voor de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder die bekend staat om zijn mobielen. De bijzettafel bestaat uit vijf vlakken die perfect met elkaar in balans zijn en ondanks dat het complex oogt, zit het eigenlijk vrij simpel in elkaar. Het sculpturale tafeltje is gemaakt van staal en heeft een matte poedercoating in de kleur brons. Tevens is er een mat zwarte kleur verkrijgbaar.

In dezelfde stijl ontwierp EOOS ook de Walter Knoll Tama Salontafel  waarbij de expressieve vormen en een poëtische uitstraling die ze in het werk van Alexander Calder vonden hebben vertaald in het ontwerp. Wat de mannen van EOOS het meeste aanspreekt zijn de contrasten in het design. Hoe het complex oogt, maar eigenlijk heel simpel is en ondanks de zware natuurstenen bladen (verkrijgbaar in drie soorten: Nero Marquina, Noir Saint Laurent en Onice Champagne) heel licht oogt.

De Walter Knoll Joco Stone Bijzettafel, weer een design van EOOS, heeft een kenmerkend geometrisch metalen frame met een prachtig marmeren tafelblad. In dit ontwerp vinden we vooral de combinatie tussen de natuurlijke uitstraling van de steen en de strakke geometriek van het onderstel heel mooi. Ook bij deze bijzettafel kan je kiezen welke materialen je wil combineren om er zo een eigen touch aan te geven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s