Een gezonder binnenklimaat met Velux Active

Wanneer we recent het dak van ons nieuwe huis renoveerden -lees er een nieuw dak op zetten- kozen we ervoor om er meteen enkele Velux dakramen in te plaatsen om zo meer licht en lucht in huis te halen. Daarbij kozen we voor de op zonne-energie aangedreven Integra dakramen met als voornaamste reden dat de dakramen heel hoog zitten waardoor ze niet manueel te bedienen zijn. Dat we ze zo ook konden aansluiten op het Velux Active systeem was handig meegenomen.

Concreet is Velux Active een systeem wat bestaat uit slimme sensoren die ingebouwd zijn in een manuele schakelaar die je draadloos op je muur kan bevestigen in de ruimte van je Velux raam. Die sensoren monitoren voortdurend de temperatuur, de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in huis waarbij je via een app kan instellen op welk moment je wil dat ze met deze info automatisch je Velux Integra dakramen, gordijnen of rolluiken openen of sluiten om zo een beter binnenklimaat te creëren.

Via de app kan je alle info van de sensoren live volgen waar je maar bent en meteen ook alle ramen te bedienen. Omdat er in elke kamer waar er zich een Velux dakraam bevindt ook een sensor aanwezig is kan je in een oogopslag de temperatuur en luchtkwaliteit in alle afzonderlijke kamers zien. Dit vinden wij op zich al heel handig want een thermostaat is vaak in een centrale ruimte geplaatst en geeft niet weer hoe warm het bijvoorbeeld is in kinderkamers die hoger in het huis zijn gelegen.

Vooral tijdens periodes als de warme zomer vorig jaar was het een zegen om de ramen automatisch te laten openen op de momenten dat het binnen warmer was dan buiten, wat vaak in de vroege ochtend was wanneer we zelf nog sliepen, en ze automatisch weer sloten vanaf het buiten warmer werd. Zo hoefden we zelf geen rekening te houden met welk raam we wanneer openden, sloten of vergaten te sluiten. De app deed al het werk voor ons. En geen paniek wanneer er een regenbui passeert, de Integra dakramen hebben een ingebouwde regensensor waardoor ze automatisch sluiten wanneer het begint te regenen.

Waar we zelf verbaasd van waren is de luchtkwaliteit in huis. Het is iets wat je niet meteen opmerkt zoals warmte of koude, dus is het meer dan handig om het in de app aan de hand van een nummer te zien. Wanneer het CO2-gehalte te hoog is openen de ramen automatisch waardoor de luchtkwaliteit steeds gezond blijft. We merkten op dat met het Active systeem de ramen veel meer en op andere momenten openden dan wanneer we het zelf zouden doen, met als resultaat dat de luchtkwaliteit een pak beter is.

De sensor controleert eveneens de luchtvochtigheid, iets wat vooral in de keuken of badkamer ervoor kan zorgen dat de verluchting ook daar optimaal is.

Wil je dat het Velux Active systeem niet plots je dakramen opent wanneer je buitenshuis bent, dan kan je dit in de app instellen maar eveneens gebruik maken van een manuele sluitschakelaar. Tik je deze aan wanneer je uit huis vertrekt dan blijven je dakramen veilig gesloten tot je terug thuis bent.

Het systeem bestaat concreet uit een schakelaar (met ingebouwde sensoren) die je in elke ruimte met Velux dakramen hangt om er de kwaliteit te meten, een gateway wat een klein bakje is wat de connectie maakt tussen je wifi, je dakramen en de sensoren, een sluitschakelaar (die niet meteen essentieel is om het systeem te gebruiken maar wel in het startpakket zit), en een gratis app waarop alle info samenkomt en je het systeem kan instellen en bedienen. Om het Velux Active systeem te installeren is er dan ook geen professionele hulp nodig want het is eenvoudig en duidelijk dankzij de app.

Wat je nodig hebt om het systeem te kunnen gebruiken zijn Velux dakramen van het type Integra, wifi en het Velux Active startpakket.

Ondertussen gebruiken we de app ongeveer een half jaar en laten we het Active systeem zelfstandig zijn werk doen maar gebruiken we het ook om de ramen en gordijnen vanuit de app zelf manueel te bedienen. Meer info over onze Integra dakramen kan je in deze blogpost lezen, de renovatiefoto’s kan je hier bekijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s