Onze gerenoveerde woonkamer met nieuwe Velux dakramen

Bijna een jaar geleden vonden we ons nieuwe huis en na heel wat maanden verbouwen kunnen we eindelijk onze verhuisdozen beginnen uitpakken. De grootste transformatie vond ongetwijfeld plaats in de woonkamer (in deze blogpost kan je enkele voor foto’s zien). Daar legden we het verstopte dakgebinte bloot en maakten we gebruik van de opbouw van ons nieuwe dak om meteen drie grote Velux dakramen te plaatsen.

De grootste reden daarvoor was uiteraard licht. Want zelfs op zonnige zomerdagen moest je er overdag de verlichting aansteken. Ondanks de vier grote dubbele ramen was de natuurlijke lichtinval niet voldoende om de volledige ruimte lichtrijk te maken.

Omdat de Velux ramen ongeveer 6 meter hoog zitten is het noodzakelijk dat ze van op afstand bediend kunnen worden. Daarom kozen we voor de Integra lijn die je elektrisch of via zonne-energie kan aandrijven, wij kozen voor het tweede.

We plaatsten drie horizontale ramen van 134cm op 94cm (UK04) in de nok van het dak langs de zuidkant. Het horizontale formaat en het aantal dakramen hebben we bepaald in functie van de balkenstructuur aan de binnenzijde van het dak. Er bestaat ook nog een vierkant formaat dat zelfs iets groter is maar dat visueel minder mooi zou passen.

Eenmaal geplaatst zijn we nu meer dan tevreden over de lichtinval en we durven de Veluxen gerust een van de grootste opwaarderingen van het huis noemen. Ook architecturaal maakten ze de ruimte een pak mooier. Op de volgende foto zie je goed hoe het licht mooi over de hele ruimte wordt verspreid.

Omdat het in België wel al eens wil regenen namen we de optie Energy & Silence. Dat is een type Velux raam waar het geluid van de regen voor de helft minder is dan bij de klassieke dakramen.

Nog een leuke feature is dat de Integra ramen een regensensor hebben waardoor ze automatisch sluiten wanneer het begint te regenen. We hebben het ondertussen al meermaals kunnen uittesten en dit is echt een life saver want zonder deze feature hadden we onze vloer al vaak mogen dweilen.

De Integra ramen kunnen op verschillende manieren bediend worden. Zo zat er bij elk raam een soort touch screen afstandsbediening waarvan je met slechts één bakje alle ramen en gordijnen kan bedienen.

Maar ze hebben ook hun Velux Active systeem waarbij een slimme sensor, die meteen ook een schakelaar is, registreert wat de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in huis is en de werking van je ramen erop afstelt. Met hun app kan je via je smartphone alles mooi volgen en instellen wanneer je je ruimte wil verluchten of dat gewoon meteen doen met een druk op de knop. Deze week hebben we het systeem geïnstalleerd om het uit te testen en meteen ook te zien hoe we de dakramen optimaal kunnen inzetten om het huis te verkoelen wanneer het buiten richting 30 graden gaat.

We plaatsten meteen ook binnengordijnen om indien nodig licht en warmte buiten te kunnen houden. Daarbij kozen we voor het multifunctioneel vouwgordijn. Die hebben een verduisterende stof en isoleren ook. Zo zijn ze niet alleen handig in de zomer om de zon tegen te houden, maar houden ze in de winter de warmte ook beter binnen.

Ook visueel vonden we ze erg mooi. In vergelijking met een vlak gordijn is de plooistructuur erg mooi en volgt die in ons geval de lijnen van het houten dakwerk.

Wil je meer weten over de plaatsing van deze ramen dan kan je dat in deze blogpost lezen.

5 thoughts on “Onze gerenoveerde woonkamer met nieuwe Velux dakramen”

  1. Ik zie dat jullie wishbone stoelen hebben. Zijn dit de originele of replica’s? Indien het laatste, waar hebben jullie die gekocht?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s