Onze verbouwing: nieuwe parketvloeren van Floer

Toen we ons nieuwe huis kochten zaten er meer soorten vloer in dan er sterren aan de hemel staan. In zowat alle kleuren en stijlen vonden we in elke kamer een ander soort tegelvloer, van terracotta rustiek tot zwart witte dambord patronen, blauwe tegels, roze tegels, zwarte tegels, oud blokjesparket en verschillende laminaatvloeren, we woonden net in een vloerenwinkel. Die moesten er dus allemaal uit. Omdat we in onze vorige woningen heel tevreden waren over onze houten vloeren was onze keuze dan ook snel gemaakt.

Bij Floer vonden we exact wat we wilden: lamelparket in wit geoliede eik. Lamelparket ziet er hetzelfde uit als een houten parketvloer, maar is opgebouwd uit lagen kruislings verlijmd hout. De voordelen hiervan zijn dat je het makkelijk zelf kan leggen en dat je het ook op grotere oppervlaktes kan leggen zonder dat het hout uitzet of krimpt, én je kan het opschuren mocht het ooit nodig zijn.

Het lamelparket van Floer wordt in Nederland geproduceerd uit Europees eiken. Ze zagen, bewerken en behandelen ruw eiken in de Floer productiehal in Nederland, en die kwaliteit voelden we meteen vanaf de planken geleverd werden. Bestellen deden we simpelweg online via Gadero nadat we eerst enkele testplankjes hadden besteld en vergeleken. De prijs viel overigens ook best mee, in vergelijking met volhouten parket is het zelfs een pak voordeliger, zeker wanneer je het parkzet zelf plaatst.

Zelf plaatsen kost je wel wat tijd, maar heeft dan weer het voordeel dat je ook je tijd kan nemen om het perfect te doen. Zo selecteren en sorteren we eerst alle planken op hun tekening en kleurtint. Planken die uit hetzelfde stuk boom komen kan je makkelijk herkennen en hebben vaak een lijntekening die mooi over verschillende planken doorloopt. Door deze achter elkaar te leggen geeft dit het effect van mooie lange planken zonder abrupte verschillen in tekening of kleur. Iets waar een plaatser waarschijnlijk minder op let.

Op onze chape legden we eerst een ondervloer en daarop kwamen de planken zwevend te liggen. Door hun tand/groef zijkanten ging dit heel vlot en met behulp van een verstekzaag werden ze perfect op maat ingekort. Het is een werkje om alles perfect op te meten en zeker in een oud huis als het onze met zijn vele hoekjes en kantjes is het soms vloeken om de vloer overal mooi te laten passen maar van het resultaat waren we super tevreden.

We bestelden wit geoliede vloer maar voelden aan dat de planken nog niet volledig verzadigd waren met olie en ook nog niet de typische whitewash tint hadden. Daarom behandelden we de vloer na het leggen met de Woca Diamond Oil Extra White waarna hij beter beschermd was tegen vocht en vlekken en meer de whitewash tint had waarnaar we op zoek waren.

Uiteindelijk beslisten we om op het gehele gelijkvloers, met uitzondering van natte ruimtes zoals de wc en de keuken, dit eiken lamelparket te leggen. Voor de slaapkamers namen we het onbehandelde eiken lamelparket met zichtbare noesten en lakten we deze volledig wit. Als resultaat geeft dit mooie witte ruimtes waarin je de houten vloer toch nog voelt. Maar dat is voor een volgende blogpost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s