De renovatie van ons huis: Quick-Step parket plaatsen

Yes! De renovatie van ons huis is aan het vlotten en twee van de vier verdiepen zijn bijna klaar. Een van de grotere werkjes was het leggen van de vloeren. We wilden graag overal echt hout, maar met kindjes en huisdieren is dat niet altijd zo gebruiksvriendelijk.
Dat hebben we al ondervonden in ons vorig appartement waar de authentieke houten vloeren zeer moeilijk te onderhouden waren. Dus kozen we voor parket van Quick-Step wat eigenlijk the best of both worlds is. Want nu hebben we een echte houten vloer met alle voordelen van Quick-Step qua onderhoud én plaatsing.

Quickstep-parket-vloer-leggen-castello-eik-01

Zoals we al schreven in een eerdere post hadden de vorige bewoners in zowat elke kamer een andere vloer gelegd. Door per verdiep dezelfde vloer te leggen wilden we meer samenhang creëren tussen alle ruimtes. Ook zijn we niet zo’n fan van tegels dus zelfs op het gelijkvloers wilden we parket. Ons huis willen we heel licht en fris houden van tint dus kozen we voor de twee belangrijkste verdiepen het Castello Parket in de versie Eik Polair Mat. Een prachtige vloer die heel bleek is van tint maar wel nog mooi het hout en zijn warmte laat zien. De afwerking is mat en dat is niet zomaar gekozen want zowel van uitzicht als aanvoelen is het een heel groot verschil met glanzende afwerkingen. Voor wie graag met blote voeten rondloopt is het alvast een dikke aanrader want het hout voelt fantastisch aan. Zeker in combinatie met onze vloerverwarming is het een feest om door het huis te lopen.

Quickstep-parket-vloer-leggen-castello-eik-01

Om op de kosten te besparen deden we de plaatsing zelf en dat is dankzij een handig kliksysteem best wel te doen. Het grootste werk had zelfs niks met de Quick-Step vloer zelf te maken maar was het verwijderen van de tegels op het gelijkvloers en alle lijm- en cementresten wegkappen tot op de chape zodat de vloer weer mooi egaal werd. Als de vloeren overal verwijderd waren tot op de chape konden we de ondervloer uitrollen. Dat is een laag onder de parketvloer die nodig is om de ondergrond perfect egaal te maken en isolerend werkt zodat reflectiegeluid (wat je hoort wanneer je op de vloer stapt) verminderd wordt.

Quickstep-parket-vloer-leggen-castello-eik-01

Dan kon het leuke werk beginnen. Om een zo natuurlijk mogelijk effect te bereiken hebben we de planken niet in een symmetrisch patroon gelegd maar lukraak. Dat is iets meer pas en meet werk maar het resultaat oogt veel mooier. Omdat er tussen de planken zowel donkerdere als lichtere zaten pakten we er eerst een hele hoop uit die we dan tegen de muur zetten waardoor we bij het leggen een mooie mix konden uitkiezen. Want wanneer er bijvoorbeeld drie donkere planken tegen elkaar lagen zag je dat onmiddellijk. Wat we ook hebben geprobeerd was om de tekening van de houtnerven te laten doorlopen in de planken die in dezelfde rij lagen. Dat lukte vaak vrij goed waardoor de planken mooi in elkaar overlopen.

Quickstep-parket-vloer-leggen-castello-eik-01

Omdat ons huis vrij oud is en er geen enkele muur recht gezet is was het hier en daar wat rekenen om de laatste stukjes er mooi in te laten passen. Ook rond onze trap die onderaan is afgerond was het even goed uitkijken om het mooi af te werken. Tip: je werkt met hout en wanneer je bijvoorbeeld iets te hard op een plank wil hameren (met een hulpstukje ertussen) om ze in de vorige te krijgen kan deze beschadigd raken. Best vier keer zacht hameren ipv twee keer hard. Het plastieken hulpstuk uit de plaatsingskit bleek soms ook te hard en heb ik snel vervangen door een klein restje van een plank zelf, dat werkte even goed en bracht geen schade toe.

Quickstep-parket-vloer-leggen-castello-eik-01

Vanaf je de vloer begint te leggen merk je dat er wel wat verlies is op de planken. Je besteld dus best iets meer dan de exacte vierkante meters die je vloer van oppervlakte heeft om toe te komen. Hoeveel precies is moeilijk te voorspellen, je kan uiteraard ook nog altijd achteraf wat bijbestellen als je niet toe komt (zoals bij ons het geval was).

Quickstep-parket-castello-zelf-leggen

Ondertussen ligt de vloer er al enkele weken en brengen we binnenkort zeker wat foto’s van het resultaat. We zijn er eerlijk gezegd nog meer tevreden van dan we oorspronkelijk hadden gedacht. Het uitzicht en gevoel is perfect wat we wilden en bepaalt in hele grote mate de sfeer van de ruimtes. Ook het gebruiksgemak is ongezien. Door de perfecte afwerking dringen vlekken totaal niet in de vloer en kan je ze er zo afnemen. En dan hebben we het niet over het minste maar bijvoorbeeld opgedroogde verfspatten, een bord spaghetti of een hele fles melk die al wel eens tegen de vloer is gekeild, kinderen weet je wel. In verhouding met onze eiken parketvloer uit ons vorige appartement is hij ook een pak sterker en beter bestand tegen een peuter en kleuter die niks liever doen dan dingen in het rond gooien. Wanneer de plinten erop staan brengen we enkele foto’s van het eindresultaat!

Quickstep-parket-vloer-leggen-castello-eik-01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s