Onze nieuwe keuken is klaar! Of toch bijna…

Het einde van onze renovatie komt in zicht want nu is ook de keuken bijna helemaal klaar. We hebben het grootste deel net afgewerkt en geven je met plezier een kijkje hoe het eruit ziet. Het enige wat we nog hoeven te doen is hier en daar een afwerkingspaneeltje plaatsen, de plinten eronder zetten en alles nog wat aankleden om het gezellig te maken.

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

We kozen voor een Metod keuken van Ikea met als afwerking de grijze Bodbyn frontjes. Het installeren deden we volledig zelf en dat verliep eigenlijk beter dan verwacht. Het grootste deel van de installatie bestaat uit het in elkaar vijzen van de kastjes, het plaatsen zelf gaat met behulp van een ingenieus rail systeem heel vlotjes en het afwerken is wel wat precisiewerk als je het perfect wil maar valt ook wel best mee. Uiteraard gaat het zeker sneller wanneer je het laat doen door vakmannen. Ik schat dat die onze keuken met verschillende plaatsers op een dag kunnen zetten terwijl ik er iets langer over heb gedaan. Maar ik had de tijd en vooral de zin om het te doen en achteraf gezien is het ook wel fijn omdat je dan 100% weet hoe je keuken in elkaar zit.

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

Onze keuken bestaat uit twee delen, eerst heb je een soort brede gang waar aan beide zijden hoge ingebouwde kasten staan. Daarin zitten ook de koelkast, diepvriezer, oven en microgolfoven. Daarna kom je in het kookgedeelte zelf waar we in een hoek hebben gewerkt met aan de ene kant het fornuis en aan de andere kant de spoelbak. Ertussen zit de vaatwasser. De kastruimte die we nu hebben is enorm en de hele keuken is zowat een verdubbeling van capaciteit in vergelijking met ons vorige appartement, ook al is de oppervlakte die we eraan hebben moeten opofferen dezelfde. Tip: steek voldoende tijd in het plannen van je keuken, het is fantastisch dat je bij Ikea letterlijk elke cm kan bepalen en zo volledig kan kiezen hoe je je eigen droomkeuken kan opbouwen binnen de beschikbare ruimte én budget. We hebben zelf heel wat tijd gestoken in de voorbereiding en achteraf gezien zijn we daar heel blij om.

ikea bodbyn grijs domsjo spoelbak keukenkraan keukenmengkraan

Als wasbak kozen we voor de Domsjö, een klassieker die heel erg goed past in de authentieke stijl van het huis. De keukenmengkraan is ook van Ikea en heet Elverdam. Hij past met zijn witte afwerking aan de greep perfect bij zowel de spoelbak als de deurknoppen van de keuken.

Extra-2

Het fornuis, de oven en microgolfoven komen van Smeg. Wanneer we die goed hebben kunnen uittesten schrijven we er nog zeker een blogpost over. De ingebouwde Frostig koelkast en Frysa diepvriezer zijn van Ikea. Deze gebruiken we al enkele weken en we zijn er heel tevreden van. We kozen specifiek voor de energiezuinigste A++ modellen, qua ruimte zijn ze gigantisch en de onderverdeling zit heel gebruiksvriendelijk in elkaar. Ze passen uiteraard perfect in de Metod keukenkasten en dat is meteen iets om op te letten want wanneer je inbouwtoestellen wil gebruiken die niet van Ikea komen is het wel even opletten. Zo was de dampkap van Smeg 1cm te breed (of de keukenkast te smal). Iets wat we gelukkig makkelijk hebben kunnen oplossen door de Smeg steunen te vervangen door smallere. De Bosch vaatwasser die we in ons vorig appartement hadden was zo goed dat we die opnieuw hebben gekocht, maar aangezien de Metod onderkasten hoger zijn geworden dan wat de standaard norm is, kregen we oorspronkelijk de deur van de vaatwasser niet open (oeps). Want onderaan botste het deurpaneel tegen de vaatwasser zelf. De vaatwassers van Ikea hebben een soort schuifsysteem waardoor het deurpaneel omhoog schuift wanneer je de vaatwasser opent. Maar dit past uiteraard niet op andere merken en is eigenlijk ook niet zo mooi. We hebben het gelukkig opgelost door de vaatwasser lager te plaatsen. Normaal moet die tot tegen het werkblad komen, nu staat die tegen de grond en is er een opening die we nog mooi moeten afwerken. Wanneer de deur toe is zie je die uiteraard niet en past alles perfect (oef).

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

De beschikbare ruimte was vrij beperkt en om de kastjes er mooi in te kunnen laten passen was het even puzzelen. Maar gelukkig vonden we een oplossing waardoor het geheel mooi klopte en we niet met verloren ruimte zaten.
Extra-3
Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01
Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

Als werkblad wilden we heel graag marmer. Omdat Ikea dit nog niet heeft moesten we het elders vinden en gingen we hiervoor op zoek bij diverse natuursteenbedrijven. Het is zeker aan te raden zelf op zoek te gaan naar de ideale marmerplaat want geen twee zijn dezelfde. Concreet betekent dit dat je naar de bedrijven in kwestie gaat en in hun hallen alle platen een voor een bekijkt. Een tijdrovend werkje maar we zijn uiteindelijk wel blij dit gedaan te hebben. De uteindelijke plaatsing lieten we dan doen door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd want zo’n (letterlijk) zwaar werk doe je niet eventjes zelf.

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

Het leuke aan Ikea is dat ze zowat de koning zijn wat opbergmogelijkheden betreft. Bijna alles is mogelijk en elk stukje van de keuken kan dan ook benut worden.

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

Het raamkozijn op de foto’s hieronder moet nog wit gelakt worden en op de muren komen er nog wandplankjes die we kunnen vullen met ingrediënten zoals kruiden. Handig en het maakt het geheel ook huiselijk en gezellig.

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01
Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

Hieronder enkele foto’s van de opbouw. Zoals geschreven vonden we het rail systeem superhandig. Je hangt eerst een rail waterpas op de plek dat de boven- of onderkasten moeten komen, en wanneer die perfect geplaatst is hang je de kastjes er gewoon aan vast zodat deze perfect op een lijn hangen zonder veel moeite. Er is duidelijk nagedacht om de plaatsing zo eenvoudig mogelijk te maken en dat konden we alleen maar toejuichen.

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01
Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01
Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01
Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

Nu de basis van de keuken is geplaatst gaan we ze een beetje beginnen aankleden. Er komen nog wandplankjes om kleinere spullen en ingrediënten op te kunnen plaatsen en ook een plekje waar we kruidenpotjes kunnen hangen. Ook de aangrenzende eetplaats nemen we nog stevig onder handen. Wanneer dat allemaal af is komt er zeker nog een blogpost om het uiteindelijke resultaat te tonen.

Ikea-bodbyn-keuken-grijs-01

3 thoughts on “Onze nieuwe keuken is klaar! Of toch bijna…”

 1. Mooie keuken! Wij denken eraan om ook bij Ikea te gaan voor onze keuken, want momenteel is ons keukenbudget wat te beperkt voor een op maat gemaakte droomkeuken. Misschien is mijn vraag nogal persoonlijk, maar welk prijskaartje hing er aan jullie keuken als ik vragen mag?

  Like

  1. Dag Celine, met een ingebouwde koelkast en diepvries inbegrepen was dat 6450€, het marmeren blad wel niet inbegrepen want dat hebben we elders gehaald.

   Like

 2. Hallo, kozen jullie voor een mat of blinkend werkblad? En wat voorzien jullie tegen de wand waar je kookt? Mooie keuken!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s