Op zoek naar de perfecte vloer

Ons nieuwe huis begint stilaan af te raken. Up next zijn de vloeren. De vorige eigenaars van het huis hadden die zeer grondig verbouwd, lees: ze hadden de oorspronkelijke houten vloerconstructies met balken en al volledig verwijderd om de verdiepingen op andere hoogtes terug op te bouwen. Onze vloeren zijn dus van beton met overal vloerverwarming erin verwerkt. Tot zover het goede nieuws want wat minder is is dat elke kamer een andere afwerking heeft gekregen, van witte laminaat tot donkere kerselaar parket, zwarte tegels met glitter-effect en ook nog enkele tegels die eruit moeten zien als hout, ons nieuwe huis leek bij aankoop op een vloerenwinkel. Niet zo’n goed idee want dan krijg je een verbrokkeld en verkleinend effect. Het plan is dus om overal nieuwe vloeren te leggen die doorheen het huis een eenheid vormen.

Quickstep-parket-vloer-01

Het is een oud huis, heel oud zelfs, en ons idee is om het terug die oude uitstraling te geven. Daarom willen we in alle ruimtes die dat toelaten met hout werken. Het is het enige materiaal dat natuurlijk en lekker warm aanvoelt, zowel aan de voetjes als de ogen. Omdat we met 1. vloerverwarming zitten 2. heavy users zijn met twee kindjes die vannalles morsen/laten vallen en katten hebben die de hele dag rondrennen met scherpe klauwtjes en 3. we de vloer zelf willen leggen wegens geen oneindig budget zijn we ons gaan informeren bij Quick-Step in hun showroom in Wielsbeke.

Quickstep-parket-vloer-02

Om eerlijk te zijn, we hadden niet zo’n best gedacht over laminaat toestanden in verhouding met echt hout. Maar wat bleek, die van Quick-Step hebben ook parketvloeren van echt hout die volgens hun befaamde kliksysteem zijn gemaakt en bovendien zijn afgewerkt met enkele lagen vernis waardoor het hout goed beschermd is en je het zelf niet meer hoeft te behandelen na de plaatsing. Voor ons dus best of both worlds want zo kunnen we zelf een houten vloer leggen die kind/kat proof is en er mooi uitziet en goed aanvoelt. Dat laatste is niet te onderschatten want we lopen vaak met blote voeten door het huis.

Quickstep-parket-vloer-03

Eenmaal de keuze was gemaakt voor een parketvloer van echt hout kwam het echte werk pas, welke soort hout?? Hebben we daar zeker twee uur staan twijfelen en kiezen want het is natuurlijk wel een belangrijke keuze die heel bepalend is voor de rest van het interieur. In elk geval was het zeker de moeite om helemaal naar Wielsbeke te rijden om de vloeren in het echt te zien, want via de website heb je er wel een idee van, maar de verschillen zijn soms zo genuanceerd dat je ze enkel in het echt kan ontdekken. Het was bijvoorbeeld heel fijn de stukken vloer die we wilden vergelijken gewoon naast elkaar te kunnen leggen en zo al eliminerend naar een shortlist te gaan.

Quickstep-parket-vloer-04

Belangrijk voor ons was dat de vloer licht van tint was. Het huis is niet zo heel groot en de vorige eigenaars hadden in de woonkamer een donkerrode houten vloer gelegd van kerselaar die de ruimte er alleen maar kleiner op maakte. We willen een Scandinavische feel met witte lichte ruimtes en de vloer moet daarin zorgen voor dat tikkeltje warmte dat nodig is om het niet te steriel te maken, zonder dat die teveel de aandacht trekt. Van de voorbeelden hieronder hielden we wel, vloeren die je echt kan aanvoelen.

Quickstep-parket-vloer-05

Quickstep-parket-vloer-06

Uiteindelijk beslisten we om voor twee vloeren te gaan. In het onderste gedeelte van het huis op het gelijkvloers en eerste verdiep gaan we de Castello vloer leggen in de versie Eik Polair Mat. Hij past perfect bij de nieuwe trap in Franse Eik met whitewash afwerking en de brede lange planken geven de ruimtes een klassevolle look. De bovenste ruimte onder een heel mooi dakgebinte (de zolder dus) krijgt een ruwer uitziende vloer met veel knopen en noesten. Daar kozen we voor de Variano reeks in de versie Eik Geverfd Wit Geolied. Dit zijn de afbeeldingen van op de Quick-Step website maar ze zijn niet 100% representatief, je moet de vloeren in het echt zien om ze goed te kunnen beoordelen.

Quickstep-parket-vloer

Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld de Variano vloer, veel witter dan op de website, perfect zoals we hem willen. Een witte rustieke look waar je nog veel houten details door ziet komen en dus niet volledig spierwit platgelakt waar je achteraf elk vuiltje op ziet liggen.

Quickstep-parket-vloer-07

Als afwerking kozen we telkens voor zo mat mogelijk. Vooral dan om de authentieke feel van hout te bewaren. Want hoe harder het glanst hoe faker het vaak aanvoelt en dat willen we zeker en vast vermijden. Qua bescherming is er geen verschil tussen mat of glanzend en zijn ze alle twee even goed bestand. Met de houten vloeren in ons vorig appartement hadden we vaak last wanneer ze nat werden en ook krassen kwamen er heel snel in. We kijken ernaar uit om daar in de toekomst alvast geen zorgen meer van te hebben.

Quickstep-parket-vloer-08

Nog een tip voor wie ook op zoek is naar vloeren. We hebben via de website van Quick-Step staaltjes kunnen bestellen die heel snel aan huis werden geleverd. Ook in de showroom konden we er verschillende meenemen. Zeker doen want het is pas dan dat je de vloer echt kan voelen en zien. Op foto zie je wel een impressie maar voor de echte details en specifieke kleurtint is het toch altijd beter om het eens daadwerkelijk in handen te hebben. Ook leuk is het om de staaltjes op verschillende plaatsen in huis neer te leggen om zo te ontdekken hoe de vloeren er in een bepaald licht uit gaan zien. Het heeft ons in elk geval goed geholpen.

Quickstep-parket-vloer-09

Onze vloeren zijn alvast gekozen! Je kan onze renovatie ook volgen op Instagram waar we de vloeren ondertussen al aan het plaatsen zijn 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s