Binnenkort koken we in de Metod / Bodbyn keuken van Ikea

Wie woonblog volgt weet dat we onlangs een huis hebben gekocht dat we volledig aan het renoveren zijn. Een van de belangrijkste elementen in de verbouwing is onze nieuwe keuken. Om eerlijk te zijn, het is was niet makkelijk om de ideale keuken te vinden, grotendeels omdat de keuze enorm is en de mogelijkheden eindeloos. Wat je niet kan zeggen van de plaats die we hebben om de keuken uiteindelijk te zetten. Een goede verhouding vinden tussen wat we willen en wat we kunnen was dan ook de essentie.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Ons huis is redelijk oud van stijl en dat wilden we ook in de keuken doortrekken. Verder was er naast al het praktische maar een criteria en dat was dat het bovenal een gezellige keuken moest worden. Niet strak en kil maar huiselijk en warm.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Na lang zoeken vonden we onze smaak volledig bij de Metod keuken van Ikea met als afwerking de grijze Bodbyn deurtjes. Grijs als kleur stond sowieso al hoog op ons verlanglijstje want het geeft de keuken een hedendaagse toets en is eens iets anders dan altijd dat wit. De Bodbyn afwerking past mooi in de klassieke stijl van de rest van het huis. En de mogelijkheden en flexibiliteit die het Metod systeem biedt zijn dan weer een zegen voor de opstelling, want de plaats die we hebben voor onze keuken is redelijk beperkt.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Om in de klassieke stijl te blijven willen we ook graag de gigantische Domsjö spoelbak. Wat ze jammergenoeg nog niet hebben bij Ikea zijn natuursteen marmeren werkbladen. De combinatie van Carrara marmer en de grijze Bodbyn afwerking zoals op de foto hierboven vinden we prachtig.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Net als de integratie van zwarte toestellen die op het grijs fantastisch mooi uitkomen. De handvaten en knopjes van Ikea zelf zoals afgebeeld hieronder vinden we ook heel mooi uitkomen op het grijs en passen perfect bij de grote keramieken spoelbak.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

De soberheid van de foto hieronder vonden we heel inspirerend. Het lijkt net alsof deze keuken er al 100 jaar staat en dat is net wat we zelf ook willen bereiken.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

De klassieke stijl leent zich tot veel kastjes en schuifjes, met onlogische niet te strak uitgekiende verhoudingen die het geheel er alleen maar gezelliger op maken. We houden ervan alsof er telkens wel een nieuw kastje vol keukenrommel of voorraad te vinden is.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Je ziet de keuken vaak in combinatie met metrotegeltjes, daar twijfelen we zelf nog een beetje over en we gaan de plaatsing van de keuken een beetje afwachten om te zien of de tegeltjes er mooi zouden passen. Binnen die tegels heb je nog zoveel soorten om van het voegsel nog te zwijgen,  zodat we die keuzes graag tot later verbannen.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Bodbyn-grijs-ikea-keuken

Ook in combinatie met goudkleurige elementen komt de keuken prachtig uit, zoals hieronder met de lamp fittingen, kraan en handvaten. Keuzes, keuzes,…

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Wat we zeer handig vonden is dat je op de website van Ikea een keukenplanner hebt waarmee je zelf je volledige keuken al eens kan samenstellen. Zo konden we gedurende enkele weken telkens we zin hadden even in onze virtuele keuken duiken om ze op te bouwen of dingen aan te passen. We vonden het echt wel nodig daar voldoende tijd in te steken want het is per slot van rekening de bedoeling dat ze wel even blijft staan. Wat ook niet onbelangrijk is is dat je steeds het kostenplaatje mooi kan volgen.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Onze keuken is een uitloper van de eetplaats die dan weer overgaat in de woonkamer, alles bevindt zich dus in dezelfde ruimte. Om de keuken toch een beetje af te scheiden hebben we eerst een soort van brede gang gecreëerd met aan weerszijden hoge kasten waarna je in het feitelijke kookgedeelte terecht komt. Op de tekening hierboven zie je het grootste gedeelte van de keuken. Tegenover de hoge kasten staat dus een tweede kastenmuur die je hieronder ziet. Samen vormen ze de brede (in)gang van de keuken. In de open stukken komen toestellen.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Dit zijn nog wat planmatige afbeeldingen. Voorlopig twijfelen we nog tussen een vrijstaand fornuis of een kookplaat. Het eerste vinden we prachtig, maar de ruimte die het wegneemt kunnen we best wel gebruiken.

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01Ook handig aan de keukenplanner is dat je de keuken in werking kan zien, bijvoorbeeld hoe de schuiven zich openen en zo. Het geeft voor iemand die niet dagelijks met keukens bezig is een supergoed beeld hoe de keuken eruit gaat zien. We zijn ondertussen al eens met onze zelf samengestelde keuken richting Ikea getrokken waar een keukenexpert ze heeft overlopen en ons enkele tips heeft meegegeven waar we zelf nog niet aan hadden gedacht. Daarmee gaan we nu nog even aan de slag om onze droomkeuken te finetunen vooraleer we finaal terug gaan om alles nog eens met de expert te overlopen en onze bestelling te plaatsen. Wordt vervolgd!

Bodbyn-ikea-keuken-grijs-01

Foto’s: Ikea, Pinterest, NYMAG, Fantastic Frank

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s