DIY: Maak zelf een boekklok

Twee weken geleden stonden we in De Standaard Magazine met drie DIY's die we deze maand ook op woonblog brengen. Vandaag is de laatste aan de beurt: maak zelf een boekklok van een oud boek.

DIY boekklok

Wat heb je nodig? Een boek uiteraard, en liefst eentje met een harde kaft. Op rommelmarkten vind je er heel veel voor geen geld. Van die oude waar op de kaft een tekening of de titel gedrukt staat in één kleur zijn de mooiste. Daarnaast heb je ook een klokmechanisme nodig dat je voor 5€ kan vinden in de hobbywinkel. Of je kan natuurlijk ook op zoek gaan naar klokjes en er zelf het mechanisme uithalen. Wij vonden enkele superlelijke klokjes in de Casa voor nog geen 3€, maar ze hadden wel heel mooie wijzers. Van materiaal heb je een cuttermes nodig, een hamer en een dikke nagel. 

DIY boekklok 07

Het eerste wat je moet doen is bepalen waar je de wijzers op je boek wil. Open dan het boek en leg het klokmechanisme op de eerste pagina, ongeveer op de plek waar de wijzers moeten komen. Teken de rand van het klokmechanisme af op de eerste pagina, en dan komt het leukste werkje, snij nu uit alle pagina's de vorm van je klokmechanisme uit totdat het erin past. 

Doe nu voorzichtig de wijzers van het klokmechanisme en probeer of het volledig in de uitgesneden opening past. Liefst zit het nog een paar mm dieper zodat de cover van je boek mooi dicht kan. Als het past mag je het eruit halen voor de volgende stap.

DIY boekklok 01

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een opening maken in de cover om de wijzers terug op het mechanisme te plaatsen. Je kan dit doen door een gat te slaan met een dikke nagel en een hamer. Heb je een boor, dan kan het daarmee ook natuurlijk. Ben je daarmee klaar, dan steek je het mechanisme in het boek, doe je de cover dicht, en zet je de wijzers terug op het mechanisme.

DIY boekklok 01

Je kan je boekklok recht stellen op een kastje, of aan de muur hangen. Wanneer je hem aan de muur wil hangen raden we aan om de pagina's aan elkaar vast te lijmen zodat ze niet gaan openhangen. De cover zelf moet wel open kunnen om de batterij te kunnen vervangen. Heb je nog vragen of tips? Laat het dan gerust weten in de comments.

DIY boekklok 01

DIY boekklok 01

Advertisement

7 thoughts on “DIY: Maak zelf een boekklok”

  1. I really like this project because I have lots of old books I can use. How do you glue the pages together? Just along the edges?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s