DIY: Bokaallamp

Vorig weekend stonden we in De Standaard Magazine met drie DIY's die we deze maand ook op woonblog zullen brengen. Vandaag is de tweede aan de beurt: we maken een lamp van een bokaal. Een low-budget DIY die je zelfs kan doen met twee linkerhanden.

Woonblog bokaallamp DIY

Wat heb je nodig? Een bokaal uiteraard. Er is maar één vereiste, en dat is dat er een lamp in moet kunnen, dus de bokaalopening moet groot genoeg zijn. Je kan op zoek gaan naar vintage bokalen zoals de prachtige Ball Mason Jars uit Amerika. Maar je kan er natuurlijk ook gewoon gaan kopen in de Casa zoals wij deden. Voor een paar euro heb je er al eentje.

Een lamp heb je ook nodig, en liefst een mooie want hij is heel zichtbaar. Wij kozen voor een gloeilamp met veel gloeidraad erin, exact zoals Edison ze maakte. We vonden ze bij 'tGlashuys in de Kloosterstraat in Antwerpen. Je kan ook kiezen voor een ecologischer alternatief als je de lamp vaak zal gebruiken. 

Woonblog bokaallamp DIY 01

Verder heb je nog een lampfitting nodig. Bij Habitat in Antwerpen vonden we er eentje kant en klaar met de draad er al aan wat superhandig is. Van gereedschap heb je een nagel en een hamer nodig om de opening te maken in het deksel. En verf om het deksel en de lampfitting te schilderen.

Woonblog bokaallamp DIY 01

De eerste stap is de moeilijkste. In het deksel moet een gat komen waar de fitting doorheen past. Teken daarom eerst een rondje op het deksel met de fitting als mal. Daarna gebruik je de nagel en hamer om gaatjes te kloppen in het deksel. Maak eerst een rondje waarbij je wat plaats laat tussen de gaatjes. En maak dan een tweede rondje en sla nu tussen de gaatjes. Het binnenste deel zal nog steeds vast hangen maar met één welgemikte hamerslag komt dat onmiddellijk los. Wel opletten voor scherpe randjes. Sla nu je toch bezig bent ook twee extra gaatjes links en rechts in het deksel om de warme lucht uit de bokaal te laten als je lamp erin zit.

Woonblog bokaallamp DIY 01

Steek nu de fitting door de opening en draai er de fittingschroef langs onderen op als die erbij zat. Draai het geheel niet te hard vast want anders kan de lamp scheef gaan hangen.

Woonblog bokaallamp DIY 01

Plak de draad af met tape en schilder de fitting en het deksel in dezelfde kleur voor het beste resultaat. Even laten drogen en je kan de lamp erin draaien en het deksel op de bokaal schroeven. 

Woonblog bokaallamp DIY 01

Voila, zo simpel is het. Nu enkel nog je lamp ophangen op de plek die je wil. Het mooiste resultaat bekom je door drie bokaallampen bij elkaar te hangen op verschillende hoogtes, of ze op een rijtje te hangen naast elkaar. Wil je zelf aan de slag en heb je nog vragen, laat het ons dan gerust weten!

Woonblog bokaallamp DIY 01

Advertisement

37 thoughts on “DIY: Bokaallamp”

 1. Paar weken geleden met vriendinnen dergelijke lampen geknutseld, super leuk! Belangrijk detail is wel om een paar extra (kleine) gaatjes in de deksel te slaan zodat de warmte van de gloeilamp kan ontsnappen. Anders ontploft op den duur of de pot of de lamp die erin zit omdat de warme lucht uitzet…

  Like

 2. Is there a way to get directions for this project in English? This looks like a wonderful project and seems simple enough, I hope to be able to make some of these for my kitchen. Thank you.

  Like

 3. It looks pretty simple to follow the photos but if you can’t then copy and paste the directions in google translate…

  Like

 4. Heel erg mooi! Ik ben benieuwd hoe je de lampen zelf hebt opgehangen, aan een houten plank aan het plafond bijvoorbeeld?
  Alvast bedankt!

  Like

 5. Ik vind hem ook super en het lijkt niet heel erg moeilijk. Maar…hoe bevestig je zo’n plaat waar de snoeren ‘uit’komen aan het plafond? Is hier een trucje voor of een voorbeeld?

  Like

 6. I made some of these to hang outside under a covered area and they are adoreable! I was able to cut the hole in the lid using the old fashioned hand can opener. It was quicker than punching all of the holes. Thanks for the great tutitorial.

  Like

 7. Ik vraag me ook af hoe je deze lampen ophangt, althans hoe je de bovenkant netjes wegwerkt. Met behulp van plafondplaat, en grotere of zelf groter gemaakte plafondkapje of iets van hout? Of is dat laatste gevaarlijk 🙂

  Like

 8. @Martine, op dezelfde manier als je een gewone lamp zou ophangen. Als je al aansluitingen hebt die uit je plafond komen dan gewoon daaraan met een kapje als afwerking. Als je maar een aansluiting hebt dan kan je daar de drie electriciteitsdraden aansluiten en met haakjes de lampen hangen waar je maar wil.

  Like

 9. either purchase a lamp cord that plugs in or add a plug to the end. You could also direct wire it and you can get instructions on the internet on how to direct wire a light fixture to an existing light socket.

  Like

 10. Natuurlijk kan deze bokaallamp heel mooi met een ledlamp. Zo bespaar je energie, ben je goed bezig voor het milieu en kun je toch genieten van de traditionele gloeilampkleur. 🙂

  Like

 11. Heel erg gaaf! Ook ontzettend leuk om onder de overkapping te hangen in de tuin. Tuinverlichting is heel belangrijk voor de sfeer, trekt natuurlijk ook door in huis.

  Like

 12. I love the idea! I’m going to make one for myself. I was wondering how big the mason jars are that were used here. I found some holding 0,5 (13 cm long, 9 cm wide) and 1 litre (17 cm long, 10 cm wide). Suggestions would be appreciated! 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s