Een moderne kijk op het verleden met Ikea’s nieuwe PS collectie

Vorige week stelde Ikea hun nieuwe IKEA PS collectie voor op het Salone del Mobile in Milaan, beter bekend als de wereldwijde hoogmis van het interieur-design. Voor deze nieuwe collectie vroeg Ikea aan zijn designers om hun inspiratie te zoeken in de meer dan 60 jaar rijke designgeschiedenis van het merk. Dat vonden we een leuk uitgangspunt dus gingen we gisteren een kijkje nemen bij Ikea in Gent waar de nieuwe collectie net was aangekomen.IKEA PS 2012 Gent

1. IKEA PS 2012 hanglamp Behalve de mooie geometrische vorm, die vandaag de dag heel erg in trek is, heeft de ontwerper van deze lamp zich volledig laten gaan in de mogelijheden van led-technologie. De lichtdiodes zijn in de lampenkap zelf ingebouwd, waardoor het licht wordt gereflecteerd en dit minder hard wordt. Heel slim bedacht want ik haat het om een felle lichtbron te zien in een lampenkap.

2. IKEA PS 2012 eettafel (nog niet gevonden op ikea.be) Het blad van deze eettafel ziet eruit als teak uit de jaren 50, maar is wel degelijk bamboe. Een houtsoort die heel snel groeit en daardoor beter is voor het milieu. De schuine pootjes maken de retrolook compleet. 

3. IKEA PS 2012 wandlamp Op deze wandlamp word je verliefd door zijn vernuftig design. Dankzij led-technologie kon de ontwerper de lamp heel dun maken, waardoor je hem tot vlak tegen de wand kan opvouwen om op te bergen. Een ideaal leeslampje voor boven het bed. 

4. IKEA PS 2012 3-zitsbank Deze driezit rust op een metalen frame wat hem een licht en luchtig uiterlijk geeft. De kussens hebben een mooi afgewerkt en kleurrijk randje wat ik een heel leuk detail vind. En vooral belangrijk, hij zit fantastisch. Dat komt doordat de ontwerper gebruik heeft gemaakt van pocketveren. Ik wist ook niet wat dat was maar het zijn dus metalen veren zoals je die vroeger vond in matrassen. Voor wie graag wiebelt is deze zetel dus zeker een aanrader.

5. IKEA PS 2012 Bijzettafel Bijzettafels kan je voor vanalles en nog wat gebruiken. Ikea maakt dat met deze ontwerpen heel concreet door ze te voorzien van verschillende tafelbladen. Op een onderstel van bamboe kan je kiezen voor een vlak blad, een blad met schaal of een blad met vier schalen. Een heel leuk idee dat mooi is vormgegeven.

Voor de eerste maal werden de foto's van de nieuwe collectie niet in de Ikea-studio's genomen, maar ging de fotograaf op pad om de producten in echte huizen te fotograferen. Het resultaat mag dan ook gezien worden. Van mij mogen ze deze stijl volledig doortrekken naar de gehele catalogus. IKEA PS 2012 20

IKEA PS 2012 07

Ikea ps 2012 03

IKEA PS 2012 plantenstandaard Ideaal om je eigen verticale tuin te starten als je niet veel ruimte hebt. Of als kruidentuin in de keuken.

IKEA PS 2012 09

IKEA PS 2012 12

IKEA PS 2012 13

IKEA PS 2012 ladenkast (nog niet gevonden op ikea.be) Behalve de leuke mishmash van schuifjes verrast deze kast vooral door vanbinnen helemaal rood gelakt te zijn. De poten vind ik persoonlijk iets minder maar die kan je altijd vervangen. Neem daarvoor eens een kijkje op prettypegs.se, een Zweeds bedrijfje dat mooie poten maakt die perfect op Ikea meubels passen.

IKEA PS 2012 14

IKEA PS 2012 17

Fotografie: Ikea

Advertisement

2 thoughts on “Een moderne kijk op het verleden met Ikea’s nieuwe PS collectie”

  1. Proficiat met jullie artikel in De Morgen! Meer dan terecht.
    Ik ben ondertussen trouwe bezoeker geworden van jullie mooie en inspirerende blog.
    Ook leuk dat jullie de retrobeurs vernoemen. Dat is een fijne return.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s